top of page

Binnenkort!

Een verhaal van troost & medeleven

Deze podcast is er voor iedereen die in dit stresserende leven wat troost en medeleven kan gebruiken. Je wordt meegenomen in een vertelsel over de ontwikkeling en werking van je brein in beeldspraak, en over de rol van troost en medeleven daarin. Met deze educatieve, therapeutische en muzikale podcast leer je op een verhalende manier je huidige levenservaring begrijpen. In een stresserende samenleving die zowel onze human als onze natural resources lijkt uit te putten. Laat je meeslepen in een reflectie over een wereld waarin we voortdurend vanalles 'moeten' en over de impact daarvan op ons brein. Waarbij we uiteindelijk uitkomen bij het enige juiste antwoord daarop: troost en medeleven. 

 

Deze podcast is relevant voor iedereen die last heeft van stress. Draag je echter een zware rugzak van vroegkinderlijk trauma mee (fysiek, seksueel en/of emotioneel misbruik; verwaarlozing; getuige of slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld;...), dan is het niet aangewezen om deze podcast te beluisteren zonder begeleiding van een deskundige traumapsycholoog of psychotherapeut.

Hoes 'Een verhaal van troost en medeleven' - Podcast.jpg

Aflevering 1 - Een beginners mind

In deze aflevering bekijken we hoe - vanuit de blik van een 'beginners mind' - het besef groeide dat we vastlopen in een wereld die over de eeuwen heen misschien wel normaal geworden is, maar die eigenlijk al lang niet meer natuurlijk is. Een samenleving die over generaties heen terecht kwam in een eindeloze herhaling van 'steeds meer van hetzelfde': moeten, moeten, moeten.

Aflevering 2 - Zelf versus zelfbescherming

In deze aflevering beginnen we ons verhaal met de natuurlijke manier om in het leven te staan: gewoon 'jezelf' zijn. Helaas sta je doorgaans eerder vanuit 'zelfbescherming' in het leven, wat steeds meer je normale manier van zijn geworden is. Waardoor je het van jongs af aan normaal gaat vinden dat je voortdurend vanalles 'moet'. 

Aflevering 3 - Je ontwikkelende brein

In deze aflevering maken we een reis doorheen de ontwikkeling van je brein en bekijken we hoe dat 'moeten' daarin van jongs af aan verankerd raakte. Als bescherming tegen pijnlijke emoties die zich - vanuit een gemis aan troost en medeleven - in je allereerste levensjaren nestelden in je lichaam en geest. Waarbij je dan verhalen bent gaan verzinnen rond wat je allemaal 'moet' om 'genoeg te zijn'.

Aflevering 4 - Je verder ontwikkelende brein

In deze aflevering bekijken we hoe je brein zich verder ontwikkelde op de blauwdruk die in je allereerste levensjaren in z'n plooi viel. Hoe je bewustzijn - over de kindertijd, puberteit en adolescentie heen - verder bouwde op een wankel fundament van onverwerkte emoties. En hoe je vanuit die eeuwige beschermingsmodus steeds meer bent gaan 'moeten' om 'genoeg te zijn'.

Aflevering 5 - Je volwassen brein

In deze aflevering bekijken we hoe je volwassen brein je huidige levenservaring in elkaar blijft monteren als een film die je verleden weerspiegelt in het heden. Een film met een vast scenario, waarin beschermers de hoofdrol spelen en steeds meer van hetzelfde creëren in de toekomst. Waardoor het steeds moeilijker wordt om met troost en medeleven naar jezelf te kijken.

Aflevering 6 - Je brein in relatie met anderen

In deze aflevering bekijken we hoe je met dat brein, dat 'toen' tot ontwikkeling kwam, 'nu' relaties met anderen aangaat. Hoe je brein de andere dan gaat zien als projectiescherm van een verlangen naar dat wat je als kind misschien niet genoeg gekregen hebt: troost en medeleven. Waardoor je onvermijdelijk botst op een diepe teleurstelling in relaties, die je belemmert om met troost en medeleven naar de andere te kijken. 

Aflevering 7 - Je brein in relatie met de wereld

In deze aflevering bekijken we hoe we met een brein dat vanalles 'moet', allemaal terecht komen in een wereld waarin het over de eeuwen heen normaal geworden is dat er vanalles 'moet'. Een samenleving waarin we steeds meer van hetzelfde blijven creëren, en waarin dat eeuwige 'moeten' het steeds moeilijker maakt om troost en medeleven te vinden bij elkaar.

Aflevering 8 - Je pad naar verandering

In deze aflevering werpen we een blik op hoe je als mens het pad van verandering kan bewandelen. Hoe je weer gewoon 'jezelf' kan worden, ook al wordt je levenservaring van jongs af aan gekneed door een wereld die je voortdurend in 'zelfbescherming' duwt. En hoe dat pad van verandering enkel kan lopen langs troost en medeleven.

Aflevering 9 - Ons pad naar verandering

In deze aflevering werpen we een blik op hoe we ook als samenleving het pad van verandering kunnen bewandelen. Naar een wereld waarin wat natuurlijk is, weer normaal kan worden. Een verandering die echter pas mogelijk wordt als we eerst onze ervaring van die wereld veranderen: als we onszelf en de andere weer kunnen ervaren vanuit troost en medeleven.

Wie liever leest, kan hier ook de uitgeschreven tekst van de podcast downloaden:

Podcast

bottom of page